Special

Publicat Miercuri, 24 august 2016 , ora 11:31, de ROL.ro

STATUL LA COADĂ, SPORT NAŢIONAL

Înainte de 1989, circulau multe poante referitoare la cozile la care se aşezau oamenii, fără să ştie foarte bine ce se vindea. Mergeai pe stradă, vedeai o coadă şi te aşezai instinctiv, după care întrebai ce anume se adusese la respectiva unitate de alimentaţie. Oricum nu conta, pentru că penuria de alimente era atât de mare, încât devenise aproape un reflex să te aşezi la rând, sperând să apuci o bucată de carne, câteva ouă sau un salam amărât.


În ziua de azi, există o diferenţă între generaţii atunci când vine vorba de statul la coadă. Tinerii, obişnuiţi cu tehnologia modernă, cu un ritm de viaţă mult mai alert, nu văd ce rost are să piardă câteva ore bune, aşteptând la un ghişeu, în timp ce oamenii trecuţi de prima tinereţe, învăţaţi cu statul la coadă, nu mai au puterea să protesteze şi îşi aşteaptă resemnaţi rândul.

Zilele trecute, a făcut vâlvă în mediul online o ştire care ne relata cum a fentat o astfel de coadă Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, când a fost să-şi ridice permisul de conducere. Foarte mulţi oameni s-au arătat deranjaţi de felul în care sunt trataţi cetăţenii de rând, obligaţi să stea la coadă, în timp cu un reprezentant al puterii consideră că nu este de demnitatea sa să piardă timpul aşteptând la rând ca toată lumea. Domnul Tăriceanu a declarat, ca invitat la o dezbatere pe această temă, că nu e normal ca un ministru sau preşedinte să stea la cozi, pentru că au treburi mult mai importante de făcut. Vezi Doamne, politicienii lucrează pentru binele poporului, şi ne întreba Preşedintele Senatului ce preferăm, să vedem un ministru la coadă, sau să-l ştim ocupându-se de treburile ţării?

sock.ro_images_taxe.jpg

Acum, am şi eu câteva întrebări pentru domnul Tăriceanu. Prima ar suna cam aşa: de ce autorităţile nu rezolvă problema cozilor de la ghişee, astfel încât cetăţenii, adică cei care le-au dat votul, să nu mai fie nevoiţi să piardă atâtea ore aiurea? Mai suntem interesaţi să aflăm ce treburi urgente avea de rezolvat domnul Tăriceanu? Ce activitate atât de importantă îl împiedica să se comporte ca orice cetăţean al acestei ţări? Îl întreb asta pentru că timp de 26 de ani nu am văzut niciun politician care să facă efectiv ceva pentru această ţară. Distanţa pe care o trasează politicienii între ei şi oamenii care i-au ales este foarte clar delimitată de aceste practici arogante. Domnul Tăriceanu nu poate ajunge la un astfel de nivel, este degradant pentru dânsul să stea la o coadă unde sute de oameni îşi aşteptau rândul.

p1170478.jpg

Sunt oameni care au stat la cozi imense, chiar şi de câteva zile, în multe alte oraşe ale ţării, pentru a-şi schimba buletinele sau paşapoartele. Vorbim de românii din diaspora, cei care s-au mobilizat formidabil la ultimele alegeri prezidenţiale, când au stat în ploaie tocmai pentru că se săturaseră de vechile practici şi doreau o Românie nouă. Stimaţi politicieni, oamenii au o cerinţă simplă: nu mai vor să stea la cozi, cer să fie trataţi la fel ca cetăţenii din ţările civilizate. Este chiar atât de greu să rezolvaţi această problemă, sau chiar nu vă interesează, pentru că voi oricum nu veţi sta niciodată la o coadă la ghişeu?

media_147137621583376200.jpg

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi