Special

Publicat Marti, 12 iulie 2016 , ora 12:43, de Cristina Stancu

STRĂINII CEI RECI

Ne-am obişnuit să-i caracterizăm pe unii străini, mai ales pe cei care aparţin unor ţări avansate, ca fiind foarte reci.


Le admirăm oraşele, curăţenia de pe străzi, civilizaţia, nivelul de trai, dar spunem mereu despre ei că nu au suflet, că nu vibrează, aşa cum facem noi. Sunt mulţi români care ar putea să-şi facă o carieră şi o viaţă foarte frumoase în Occident, dar refuză să plece din ţară, pentru că, spun ei, traiul printre străini este greu de suportat. Deşi există atâtea exemple de români care s-au adaptat perfect în ţările unde lucrează, şi printre aceştia sunt destui care s-ar întoarce repejor acasă, pentru că străinii nu reacţionează, din punct de vedere emoţional, aşa cum suntem noi obişnuiţi.

Poate că, într-adevar, sunt străini care cred că suntem cam siropoşi, cam prea emotivi, pentru că ei au fost crescuţi într-un spirit mai riguros, mai pragmatic. Dar asta nu înseamnă că oamenii nu au deloc sentimente, că nu sar în ajutorul altora atunci când e cazul. Exemplul dat de locuitorii oraşului englez Norwich, ca răspuns la incendierea magazinului care aparţine unor români, este edificator în acest sens. Proprietarii români ai magazinului auziseră de iniţiativa lansată de comunitatea locală pentru a le veni în ajutor, dar nu şi-au putut închipui că vor fi prezente atâtea persoane, şi că se va strânge o asemenea sumă de bani. Cei care au lansat campania de solidaritate cu românii vroiau să strângă suma de 500 de lire sterline, dar au constatat, cu bucurie, că s-a ajuns la aproape 30.000 de lire.

mars1.jpg

S-au prezentat la acţiune tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi din toate categoriile sociale, fiecare încercând să ajute, aşa cum poate, la refacerea magazinului care vindea produse româneşti. Oamenii s-au mobilizat, au arătat că le pasă, pentru că din orice ţară ai veni, dacă îţi vezi de treaba ta şi nu creezi probleme, străinii te primesc în mijlocul lor. Şi nu vorbim doar de englezi aici, acelaşi lucru îl putem spune şi despre germani, spanioli, scandinavi, belgieni sau austrieci. Poate că, într-adevăr, nu se pupă la fiecare colţ de stradă, nu se iau în braţe de 50 de ori pe zi, dar nu prin asta se defineşte omenia. Noi suntem campioni mondiali la îmbrăţişări, dar câte din ele sunt sincere? Străinii, aşa reci cum îi considerăm noi, chiar fără atâtea pupături şi vorbe dulci, ştiu totuşi să aprecieze oamenii care îşi văd de treaba lor, care sunt corecţi şi muncitori.

mars2.jpg

Bineînţeles că cei care au ajuns într-o ţară străină şi sunt puşi doar pe furat, violuri sau alte nenorociri se simt marginalizaţi de locuitorii din oraşele respective. Oamenii din oraşul Norwich s-au mobilizat extraordinar şi au sărit în ajutorul românilor, pentru că acei români au dovedit, de-a lungul timpului, că merită respectul comunităţii. Nu au venit să-i îmbrăţişeze pe ai noştri, ci au pus mâna pe cârpe şi mături şi au refăcut magazinul devastat al acestora. Poate nu ştiu să-şi exprime sentimentele în stilul nostru, dar au lăsat în urma lor un perete plin de inimioare cu mesaje de susţinere. Aşa ştiu ei să-şi arate solidaritatea, prin fapte.

Cristian Huluban


Ads

Cele mai citite stiri de azi