Timp liber

Publicat Vineri, 08 iulie 2016 , ora 16:41, de Cristina Stancu

SURPRINZĂTOR: Stratul de ozon care protejează Terra se reface!

Cercetătorii americani spun că stratul de ozon din zona Antarcticii, cel care protejează planeta de ultravioletele nocive, se reface.


Acest fenomen este atribuit de specialiști măsurilor luate în cadrul Protocolului de la Montreal privind Substanțele Chimice ce Distrug Stratul de Ozon, care datează din anul 1987. În cadrul acestuia, producerea unor substanțe precum clorofluorocarburile și halonii a fost interzisă.

Stratul de ozon este un scut format din gaze, scut care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. Dacă stratul de ozon este slăbit, razele UV afectează toate organismele vii, iar viața este pusă în pericol.

Profesorul Susan Solomon (de la prestigiosul MIT) a declarat următoarele lucruri extrem de îmbucurătoare: ,,Acum, putem fi încrezători că acţiunile pe care le-am realizat vor face ca planeta să se vindece. Am decis împreună, ca o mare comunitate: Hai să scăpăm de aceste molecule. Am scăpat de ele, iar acum vedem modul în care planeta răspunde".

Fisura provocată de prezența acestor substanțe se va închide, dacă totul evoluează în același ritm, de-abia în anul 2050.

Cele mai citite stiri de azi