Termometrul cu mercur versus termometrul digital


Facebook
Termometrul cu mercur versus termometrul digital

Termometrele digitale sunt mai rapide si mai practice, dar nu la fel de "corecte" precum controversatul termometru cu mercur. Cele cu infrarosii masoara temperatura de la distanta.

Evolutia termometrelor a scindat tabara medicilor in doua: pe de o parte, "nostalgicii" termometrului clasic cu mercur, iar pe de alta parte, adeptii termometrelor digitale, mai rapide si mai putin "toxice". Astazi, termometrele cu mercur nu mai sunt de gasit in farmacii si au fost inlocuite cu termometrele digitale de tip suzeta, termometre pentru urechi, axiale si cele cu infrarosii, fara atingere.


"Mercurul din termometru nu este toxic"

"Atunci cand s-a spart termometrul si mercurul a inceput sa se plimbe pe podea, in casa a fost jale. Despre efectele lui, numai de rau", isi amintesc multe persoane care "au prins" timpurile termometrului clasic. "Desi a facut obiectul multor controverse, batranul termometru cu mercur ramane o metoda eficienta de masurare a temperaturii copiilor si adultilor, iar vechea poveste cum ca pune in pericol sanatatea este doar un mit", spune medicul Denis Stanescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul de Copii "Marie Curie", din Bucuresti.

"Termometrele digitale nu sunt bine calibrate si pot exista variatii de temperatura. Sunt cea mai mare fana a termometrului cu mercur. Este foarte sigur, iar singurul risc atunci cand se sparge este faptul ca cel mic se poate taia. Mercurul din termometru nu este toxic, scrie in carti", mai spune medicul.

Termometrele digitale cu cap flexibil, eficiente pentru copii

Nu este insa de aceeasi parere medicul de familie Sandra Alexiu, care respinge termometrele cu mercur, pe motiv ca "exista riscul de intoxicatii in caz de accident", care pledeaza, in schimb, pentru cele digitale. "Termometrele digitale nu trebuie scuturate, nu se sparg si anunta printrun semnal acustic atunci cand au masurat temperatura, in mai putin de un minut. Au acuratete mare, ceea ce e important, pentru ca noi stabilim tratamentul in functie de cat de mare e febra".

La bebelusi si copii mici, temperatura "se ia" cel mai bine pe cale rectala. "Cele mai potrivite in acest caz sunt termometrele digitale cu cap flexibil. La copiii mai mari si la adulti, temperatura se ia pe cale orala. Termometrul va sta intre obraz si gingie", adauga medicul Sandra Alexiu.

Termometrele digitale se regasesc in diverse forme: termometre de tip suzeta, termometre pentru ureche si termometre axiale. "Cele suzeta au un cip in tetina si la baza un ecran digital pe care este afisata temperatura. Dezavantajul este ca cei mici nu au rabdare sa stea un minut cu suzeta in gura si nu este nici foarte igienic, chiar daca le sterilizam regulat", mai spune medicul Alexiu.

Termometrul pentru ureche nu este bine tolerat

Termometrul timpanic (pentru ureche) masoara rapid temperatura (3-5 secunde) si elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale.

Pe de alta parte, "trebuie aplicat corect in canalul urechii pentru o masurare corecta, necesita baterii, iar cele de firma, eficiente, sunt si foarte scumpe", mai spune medicul Denis Stanescu. De altfel, sunt si incomode. "Aceste termometre se adreseaza copiilor, iar atunci cand au dureri in urechi, nu este deloc confortabil sa simta termometrul acolo", crede si medicul Alexiu.

NOUTATE

Termometrul cu infrarosii scaneaza fruntea


Termometrele de ultima generatie cu infrarosii "scaneaza" fruntea, fara s-o atinga, de la o distanta de 6-10 cm si inregistreaza variatiile bruste de temperatura.

Are un senzor de calculare a distantei optime de masurare, pe care o semnalizeaza acustic si optic. "Studiile au demonstrat ca atunci cand temperatura copiilor se schimba rapid, termometrul pentru frunte este mai bun decat cel rectal", spune medicul Denis Stanescu.

PRETURI

Termometrul fara atingere, peste 100 de lei

Termometru digital clasic - 28,60 lei (farmaciile Sensiblu)Termometru digital - 24,96 lei (farmaciile Centrofarm)Termometru digital cu varf flexibil - 40 lei (farmaciile Catena)Termometru pentru ureche - 136,70 lei (farmaciile Sensiblu) Termometru de frunte si ureche - 173,90 lei (Sensiblu) Termometru digital suzeta - 53,50 lei (farmaciile Catena) Termometru cu infrarosii, fara atingere - 191 lei (farmaciile Catena) Termometru fara atingere - 133,12 lei (farmaciile Centrofarm)Termometru pentru ureche - 126 lei (farmaciile Catena)

» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti