Special

Publicat Luni, 05 septembrie 2016 , ora 12:14, de Cristina Stancu

THE GREAT PRETENDER

Freddie Mercury, fostul lider al trupei Queen, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.


Freddie a fost mai mult decât o voce de excepție, sau un pianist și chitarist de mare talent. A fost un artist complet, compozitor, textier și producător muzical. Cântecele celebrei formații Queen, devenite majoritatea adevărate hituri, au fost îndrăgite de oameni de pe toate continentele, transformând formația britanică în una din cele mai iubite și apreciate trupe din istoria muzicii, brandul Queen reușind să vândă peste jumătate de miliard de albume.

freddie-mercury2.jpg

Despre felul în care era privit Freddie Mercury de alte nume mari ale muzicii rock, ne putem convinge din declarația dată de o altă celebritate în materie, Axl Rose, care a spus: "Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decât el." Valoarea unei formații este data de felul în care muzica ei rezistă trecerii anilor și rămâne în preferinţele mai multor generații. Queen a trecut cu brio acest test al timpului, piesele compuse de Freddie Mercury fiind și astăzi la fel de îndrăgite și mereu în actualitate.

freddie-3.jpg

După disparația liderului lor, membrii formației Queen (Roger Taylor, Brian May și John Deacon) au organizat un concert în memoria fostului lor prieten, concert la care au ținut să participe multe nume mari ale muzicii internaționale: David Bowie, Gary Cherone, Bob Geldof, Elton John, Annie Lennox, Ian Hunter, George Michael, Liza Minelli, Robert Plant, Axl Rose, Lisa Stansfield, Paul Young, prieteni ai celui dispărut atât de devreme. A fost unul din cele mai mari evenimente din istoria rock-ului, susținut pe legendarul stadion Wembley, locul unde Queen a dat multe reprezentanții de gală.

freddie-4.jpg

Rândurile acestea, chiar dacă se vor un remember, nu pot totuşi descrie impactul uriaş avut de Freddie Mercury în istoria muzicii rock, confirmarea venind odată cu includerea trupei Queen în Rock and Roll Hall of Fame. În urmă cu câteva zile, colegul şi prietenul lui Freddie, chitaristul Brian May, a dezvelit o placă comemorativă dedicată fostului lider al trupei Queen. Fixată pe casa unde a copilărit Freddie, placa are culoarea albastră, astfel fiind marcate în Marea Britanie clădirile cu importanţă culturală şi istorică. Este încă o dovadă a respectului şi aprecierii de care se bucură fostul lider al trupei Queen în rândul concetăţenilor săi, britanicii dovedind că ştiu să-şi cinstească valorile şi numele mari ale culturii lor. Freddie Mercury, autorul atâtor piese cunoscute în toată lumea, ar fi sărbătorit astăzi împlinirea a 70 de ani. Chiar dacă nu mai este printre noi, muzica sa rămâne o prezenţă constantă în inimile a milioane de oameni, în amintirea unui talent uriaş, care a revoluţionat istoria rock-ului.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi