Cultura

Publicat Sambata, 31 mai 2008

Theodor Constantin a crescut la orfelinat

Ramas fara tata in timpul primului razboi mondial, inventatorul de mai tarziu al trustului de spionaj international a€śNebel" avea sa fie trimis la orfelinat de o mama care s-a vazut dintr-o data singura si cu trei copii.

Frustrarile copilului abandonat si maturizat inainte de vreme se vor regasi in opera scriitorului Theodor Constantin, pe care Editura Adevarul o va prezenta la Targul de carte Bookfest, intre 4 si 8 iunie.

Nascut in anul 1910 la Braila, Theodor Constantin a avut o viata cel putin la fel de aventuroasa ca si personajele romanelor sale.

A fost abandonat la numai 7 ani intr-un orfelinat, a participat la cel de-al doilea razboi mondial, s-a indragostit de o evreica ce avea sa fie deportata intr-un lagar din Transnistria si pe care avea s-o viziteze in timpul detentiei, riscandu-si astfel viata.

Dupa razboi, a€śintelectualul cu doua facultati" a fost a€śrecuperat" de partid. A inceput sa aiba functii importante, totul culminand cu pozitia de sef al Directiei de Presa si Edituri. A fost insa retrogradat dupa ce a publicat o carte despre rapirea Bucovinei.

Dupa acest incident, s-a concentrat asupra scrisului. Primul sau roman de spionaj, a€śLa miezul noptii a cazut o stea", a fost un imens succes, tradus in 16 limbi si reeditat in tiraje impresionante.

Cu toate acestea, Theodor Constantin a fost ignorat de critica, iar la moartea sa, in 1975, Uniunea Scriitorilor a refuzat sa-i ofere un loc de veci in Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor.

Opera esentiala a scriitorului brailean e alcatuita din noua romane in serie, cu aceleasi personaje de baza, care se ocupa de activitatea trustului imaginar de spionaj international a€śNebel".» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi