Traditii si obiceiuri inainte de Inviere


Facebook
Traditii si obiceiuri  inainte de Inviere

Pentru crestini, ultimele trei zile ale Postului Pastelui au o semnificatie aparte. Astazi, se inrosesc ouale, maine se tine post aspru si se trece pe sub masa, sambata, se coc pasca si cozonacii, iar in noaptea de sambata spre duminica se ia Lumina Sfanta.


In Joia Mare se praznuiesc spalarea picioarelor ucenicilor de catre Isus Cristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. In seara acestei zile, crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Azi, se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Tot astazi, se inrosesc ouale, pentru ca se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica tot anul.

Vinerea Mare este zi de mare doliu, pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul. In seara acestei zile se oficiaza denia Prohodului Domnului. In mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf (care-L inchipuie mort pe Isus Cristos, inconjurat de Apostoli si de Maica Domnului) pe sub care toata lumea trece. Femeile nu coc, nu cos, nu tes, nu torc, nu spala.

Sambata Mare marcheaza incheierea unui ciclu al mortii si sacrificiului si inaugureaza o vreme a renasterii, invierii si a revigorarii sperantei si implinirii intru Dumnezeu. In Sambata Mare se face pasca si se coc cozonacii, mai ales cei in forma de patrat sau dreptunghi, amintind de mormantul lui Iisus Cristos.

In noaptea de sambata spre duminica, oamenii merg la slujba de Inviere si canta "Cristos a inviat!". Lumanarea de la Inviere trebuie adusa acasa aprinsa, lumina luata de la preot fiind sfanta si protectoare. In unele regiuni ale tarii, lumanarea se stinge in grinda casei, in semnul crucii. Apoi, ea este pastrata tot anul pentru a o avea la indemana in caz de furtuna, pericol sau boala. Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim va fi adusa in Romania, sambata seara, cu un avion special, de o delegatie a Patriarhiei Romane.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti