Ulei de bucatarie pe post de motorina


Facebook
Ulei de bucatarie pe post de motorina

Resturile de uleiuri alimentare aruncate de restaurante sunt tocmai bune pentru motoarele diesel In Franta si in Germania, conducatorii auto au gasit o alternativa mai ieftina si mai prietenoasa fata de mediu, comparativ cu motorina, si anume utilizarea uleiului vegetal drept combustibil.

Cu ajutorul unor interventii tehnice s-a dovedit ca motoarele diesel pot merge 100% cu ulei, cu conditia ca acesta sa fie filtrat. Uneori, ca sa iasa si mai ieftin, soferii isi procura "carburantul" din bucatariile restaurantelor, dupa ce acesta a fost folosit la gatit.

Tot mai multi conducatori auto fac turul restaurantelor din capitalele europene, la final de program, cu canistrele pregatite in portbagaj. Ei sunt cei care au descoperit ca motoarele diesel, daca sunt dotate cu un anumit sistem de filtrare si conversie, pot merge si cu ulei vegetal uzat si-si procura acest "combustibil" din bucatariile restaurantelor si cantinelor.

Uleiul folosit la gatit este filtrat si apoi varsat in rezervor. Practica nu este tocmai legala, pentru ca se pune problema neplatii de taxe pentru acest carburant, iar politia e din ce in ce mai atenta in a-i depista pe "artizani". Unii dintre ei au gasit si dispozitive cu ajutorul carora sa-i pacaleasca pe politisti.

Ei decupleaza alimentarea cu ulei in momentul verificarii si se branseaza la alimentarea obisnuita cu motorina, atunci cand uleiul a fost luat gratuit, de pe la snakbaruri. Doar mirosul degajat de masina ii poate da de gol, caci deseori izul de ulei incins face sa para ca, in masina, fie s-au prajit cartofi, fie s-a fript ceva carne.

Uleiul, mai ieftin decat motorina

Uleiul uzat din restaurante a ajuns un carburant gratuit Daca uleiul vegetal este cumparat de la fermieri sau din magazinele alimentare, practica este admisa de lege. Fabien este unul dintre consumatorii "inveterati" de ulei vegetal, inlocuitor de motorina. El povesteste fara retineri despre avantajele si dezavantajele acestei practici. E francez, casatorit cu o romanca si locuieste la Paris.

De cate ori vine in Romania se opreste la supermarketuri si-si face plinul cu ulei de floarea-soarelui, uimind pe multi care il vad cum desface baxul de ulei si-l toarna in rezervor. In primul rand, Fabien considera ca marele avantaj al folosirii uleiului vegetal drept carburant sunt economiile.

"In Franta sau in Germania, daca iei ulei de la un fermier, te costa 75 de centi litrul, in timp ce motorina costa 1,1 euro litrul. Deci faci o economie de 30%. De asemenea, poti procura gratuit ulei deja folosit la gatit in restaurante si cantine, pe care il poti filtra la cinci microni. E adevarat ca iti poate lua ceva timp si energie sa-l procuri si sa-l filtrezi, dar cred ca merita", explica Fabien.

Ulei reciclat 75%

Prin filtrare, uleiul folosit in bucatarii poate fi reciclat in proportie de 75%, iar in acest caz discountul pentru consumator este de 100%. De asemenea, francezii obisnuiesc sa-si amestece singuri motorina cu uleiul vegetal nefolosit sau folosit la gatit si apoi filtrat. Daca proportia de ulei vegetal este de 30%, nu sunt necesare interventii la motoare, spun consumatorii.

Dar daca se foloseste 100% ulei vegetal, trebuie facute unele modificari, si anume instalarea unui sistem de incalzire a uleiului pana ce acesta atinge o temperatura de 70-80 de grade Celsius, inainte de a ajunge in motor.

Şi asta pentru ca uleiul vegetal este mult mai vascos decat motorina. "In cazul meu, sistemul de incalzire a uleiului a costat in jur de 300 de euro, dar este unul improvizat, dar daca platesti un specialist sa ti-l faca, poate ajunge pana la 1.500 de euro", adauga Fabien.

Gaze de ardere fara sulf

Unul dintre dezavantajele folosirii uleiului vegetal drept carburant Un alt punct benefic al utilizarii uleiului vegetal drept combustil este, in opinia utilizatorilor, impactul slab asupra mediului. "O masina care foloseste ulei vegetal va elimina aceleasi gaze ca si o masina care foloseste motorina, dar mai putin sulf.

Cantitatea de sulf eliminata este considerabil mai mica decat in cazul utilizarii combustibilului obisnuit, ceea ce inseamna chiar un avantaj.

Atunci cand folosesti motorina obisnuita, degajezi in atmosfera carbon care provine din pamant si impactul este chiar puternic pentru echilibrul atmosferic.

La polul opus, cand folosesti ulei vegetal, masina va elimina elemente de carbon, dar acest carbon va fi absorbit de floarea-soarelui, care va produce ulterior tot ulei si astfel cercul este inchis. Acesta este iarasi un avantaj", mai spune Fabien.

Doar motoarele diesel merg cu ulei

Cu toate astea, utilizatorii cred ca, in masura in care floarea-soarelui din care provine uleiul a fost crescuta cu chimicale si organisme modificate genetic, nu mai poti spune ca este un avantaj pentru mediu utilizarea uleiului respectiv. Ar mai fi dificultatea cu care gasesti ulei vegetal la un pret convenabil si in cantitati mari. "In Franta nu este deloc usor sa gasesti ulei vegetal in cantitati mari.

Ştiu ca in Germania e mai popular, dar oricum nu-l gasesti nici acolo la fiecare colt de strada. Inca un mic dezavantaj ar fi faptul ca numai motoarele diesel pot folosi ulei vegetal, cele pe benzina pot folosi doar methanol si ethanol", zice Jean-Pierre, un alt sofer, utilizator de ulei vegetal. Conducatorii auto care folosesc ulei vegetal in loc de carburanti considera ca aceasta practica nu va deveni una de masa si ca ei vor forma mereu o minoritate.

"Citeam recent ca daca agricultura Frantei ar fi destinata exclusiv productiei de ulei, cantitatea de ulei obtinuta n-ar fi suficienta sa umple toate motoarele autovehiculelor produse in Franta, daca ar fi sa nu se mai foloseasca motorina.

De aceea o vad ca pe o solutie marginala. Din cate stiu, UE cere guvernelor tarilor membre sa incurajeze cu subventii productia de ulei vegetal. Atat timp cat pretul uleiului vegetal este similar cu cel al motorinei nu cred ca utilizarea lui se va generaliza", mai spune Jean-Pierre.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti