Eveniment

Publicat Joi, 13 octombrie 2016 , ora 10:54, de Cristina Stancu

ULTIMA ORĂ: Se schimbă regulile de înmormântare! Dacă nu le respectăm riscăm amenzi uriașe

Informații pe care ar trebui să le cunoaștem toți.


Ritualul înmormântării nu mai este lăsat la voia întâmplării, după bunul plac al românilor. Miercuri a fost adoptată o Hotărâre de Guvern în care apar reguli noi, cei care nu le respectă riscă amenzi usturătoare care pot ajunge chiar și la 10.000 de lei.

Iată ce se interzice conform noii legi: nu mai este permisă fotografierea corpului defunctului fără acordul aparținătorilor, este permisă filmarea doar pe timpul desfășurării autopsiei.

Mai mult, îmbălsămarea este interzisă în cazul bolilor infecțioase cu agenți patogeni, dar și în afara spațiilor autorizate pentru realizarea îmbălsămării și tanatopraxiei.

Prestatorii de servicii funerare trebuie să respecte următoarele reguli, conform Hotărârii de Guvern: ,,Spațiul destinat activităților de servicii funerare are o suprafață de minim 30 m2 , cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor; spațiul pentru prestarea activităților de îngrijiri mortuare are o suprafață minimă de 16 m2 , cu dotările specificate la alin.6; în cazul în care acest spațiu nu este situat la distanță de spațiul prevăzut la lit.a), se asigură un circuit separat de activitatea de primire a clienților și prezentare a produselor. In cazul în care prestatorul de servicii funerare realizează servicii de îmbălsămare/tanatopraxie în zone rurale, unde nu există un spațiu conform celui prevăzut la lit. b), și persoana decedată nu a suferit de o boală infecțioasă, acestea pot fi realizate dacă deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilor din Anexa nr. 2, punctul 1. Minim un autovehicul pentru transport cadavre, conform specificațiilor din Anexa 2, punctul 2; pentru ceremonia de înmormântare va fi folosit un autovehicul de paradă funerară, în proprietate sau închiriat, care va respecta prevederile din Anexa 3".

Amenzile pot varia între 500 și 10.000 de lei, și sunt valabile atât pentru firmele de servicii funerare, cât și pentru familiile celor decedați.

Sursa: romaniatv.net

Ads

Cele mai citite stiri de azi