Special

Publicat Marti, 17 mai 2016 , ora 12:11, de Catalina Burlan

UN PLAGIATOR SUBTIL

George Copos, fostul patron al Rapidului, revine în vizorul anchetatorilor, urmărit într-un nou dosar penal. Este o revenire la una din ”operele” sale scrise în puşcărie, care a fost declarată, de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, un plagiat subtil.

Ca să ne lămurim mai bine asupra subtilităţii omului de afaceri, să ne amintim numele lucrării bănuite de fals: ”Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Pentru a scrie o asemenea lucrare, este nevoie de o documentare serioasă, cu multe ore de studiu, pentru că vorbim despre istoria unei naţii, nu despre amintirile din copilărie ale domnului Copos. Ei bine, unde te poţi documenta mai bine pentru a concepe o lucrare de această anvergură, dacă nu într-o celulă din închisoare, nu-i aşa? Acolo, în acel mediu atât de propice creaţiei, timp de un an şi o lună (atât a stat închis George Copos) omul a reuşit să scrie nu mai puţin de cinci cărţi. Impresionant, să recunoaştem.

61628327.jpg

Să ne aducem aminte că plagiatorul atât de subtil a ocupat, la un moment dat, chiar funcţia de vice-premier. Asta aşa, ca să vă daţi seama cam ce oameni au fost puşi în fruntea acestei ţări, cum au fost ei numiţi, că tot vorbim de subtilitate. Să nu uităm nici de un alt dosar al său, legat de neregulile care au fost găsite la Loteria Naţională, unde George Copos era acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri şi folosirea de informaţii în contul personal. Din cei patru ani pe care trebuia să-i execute după sentinţa dată de judecători, George Copos a făcut doar o treime, fiind eliberat condiţionat pentru lucrările sale, toate cu un pronunţat caracter educaţional, ştiinţific. Atât de valoroase au fost cărţile sale, încât au fost cumpărate (toate!) de la edituri de subtilul plagiator, nu cumva să ajungă prin librării, unde ar fi existat riscul de a se descoperi falsul. La fel au procedat şi ceilalţi ”oameni de cultură” care au speculat această portiţă lăsată de lege pentru cei care vor să scape de detenţie.
 
608230-copos-11231400.jpg

Sigur că societatea civilă a fost revoltată când a văzut cum sunt eliberaraţi toţi cei care ar fi avut încă ani buni de stat în spatele gratiilor. Oricât de limitaţi ar fi oamenii, nimeni nu poate crede o asemenea aberaţie, prin care se decide eliberarea unor condamnaţi pentru meritul de a fi scris lucrări ştiinţifice pe timpul detenţiei. Vreţi să credem că oameni care într-o viaţă întreagă, înainte de a ajunge la închisoare, nu au scris nici măcar un rând, şi odată ce au ajuns acolo pot să scrie cinci cărţi în doar un an? Suntem obişnuiţi să ni se râdă în faţă, să fim luaţi de fraieri, dar în acest caz chiar s-a depăşit orice limită a bunului simţ. Dacă George Copos este găsit vinovat în acest nou dosar penal, ce se va întâmpla cu cei care au dat sentinţa iniţială, considerând că poate fi eliberat condiţionat? Sunt multe întrebări pe care societatea civilă are dreptul să le pună, pentru că oamenii s-au săturat să vadă cum este închisă o bătrânică amărâtă pentru furtul unui măr, iar cei care au jefuit statul beneficiază de clemenţă.

Cristian Huluban 
Ads

Cele mai citite stiri de azi