Special

Publicat Joi, 25 august 2016 , ora 12:26, de Cristina Stancu

UN SURÂS ÎN PLINĂ VARĂ

Când spui Sebastian Papaiani, spui plutonierul Căpşună din seria BD, spui Fane Oarcă din "Cu mâinile curate", îţi vine în minte automat Ieremia din "Toate pânzele sus", nu-l poţi omite pe Gogu a lu' Pupăză din "Nea Mărin miliardar" sau pe Făniţă, unul din primele roluri ale marelui actor, din filmul "Un surâs în plină vară ".


Dar, mai mult decât oricare din rolurile amintite, Sebastian Papaiani a fost cel mai simpatic Păcală din istoria cinematografiei noastre. Astăzi, legendarul actor împlineşte 80 de ani, se confruntă cu probleme de sănătate, în urma unui atac cerebral, dar simţul umorului nu l-a părăsit, declarând că nu este cazul să ne facem griji, din moment ce buletinul său expiră în 2041.

Sebastian Papaiani este unul din ultimii mari actori dintr-o generaţie de excepţie. Au plecat în lumea umbrelor prietenii săi de-o viaţă Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Marin Moraru, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Nicu Constantin, Mişu Fotino şi atâţia alţii. Maestrul Papaiani piveşte cu nostalgie înapoi, amintindu-şi cu drag de momentele minunate petrecute alături de colegii şi prietenii săi, încercând acum să reziste unei societăţi cu alte reguli, cu alţi idoli, o lume mult mai încrâncenată decât cea în care a trăit el atâţia ani.

sebastian-papaiani-620x459.jpg

Cum i-a plăcut să trăiască cu zâmbetul pe buze, nu înţelege agresivitatea verbală, prostul gust şi kitschul de care este înconjurat acum. A povestit într-un interviu cum a fost oprit de un om pe stradă şi rugat să nu moară, pentru că oamenii nu vor mai avea motive să râdă, umorul de calitate fiind considerat un lux în zilele noastre. Sunt actori pentru care aplauzele spectatorilor contează mai mult decât toate distincţiile. Un astfel de actor este maestrul Sebastian Papaiani, care a slujit arta românească vreme de peste cinci decenii, cu un bun simţ şi o dedicaţie cum rar se poate întâlni.

sebastian_papaiani_pacala_scena_1.jpg

Marele actor spunea că "talentul nu ţi-l dă nicio şcoală din lume. Este ca banul, îl ai sau nu-l ai". Poate mulţi nu vor fi de acord cu această părere, dar nimeni nu poate contesta faptul că Sebastian Papaiani a fost înzestrat din belşug cu acest dar. Acum, la ceas aniversar, să-i arătăm că ştim să ne preţuim valorile şi să-i trimitem urările noastre de bine acestui mare nume al culturii româneşti.

La mulţi ani, maestre!

papaiani55.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi