Valoarea alimentara a rosiilor


Share on Google+
Facebook

Planta originara din Mexic si Peru, tomata sau rosia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizata si cultivata astazi pe mai toate meridianele globului.

Sub aspectul com­pozitiei chimice, o rosie contine in me­die 94% apa, 0,6% saruri minerale, 5,4% substante organice si multe vitamine. Mai mult, ro­siile contin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloza, 0,35% acizi, 0,15% grasimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetica a rosiilor este cu­prinsa intre 22 si 26 de calorii la 100 g si este con­firmata de compozitia ei chimica. Desi ro­siile singure nu pot fi considerate drept aliment de baza, marele lor merit este de a sti­mula apetitul prin aspectul si culoarea lor. Cu cat culoarea rosiilor este de un rosu mai in­chis, cu atat sunt mai bogate in licopen decat in caroten. In schimb, rosiile necoapte contin salonina, substanta care, in cantitate de numai 0,2 g, provoaca dureri de cap, ameteli si senzatia de arsura, motiv care pledeaza pentru evitarea lor, iar cele coapte excesiv au in compozitie cantitati mari de acid citric.

Dintre componentele substantei uscate prezente in rosii, in prim-plan se situeaza vi­taminele. De retinut este faptul ca numai 100 ml de suc de rosii contin: 1 mg de provitami­na A, 0,03-0,13 mg vitamina B1, 0,04-0,09 mg vitamina B2,...

vezi articolul original


Daca ti-a placut, distribuie si prietenilor tai!


Share on Google+
Vezi comentariile
Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)





Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti