Valoarea alimentara a rosiilor


Facebook

Planta originara din Mexic si Peru, tomata sau rosia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizata si cultivata astazi pe mai toate meridianele globului.

Sub aspectul com­pozitiei chimice, o rosie contine in me­die 94% apa, 0,6% saruri minerale, 5,4% substante organice si multe vitamine. Mai mult, ro­siile contin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloza, 0,35% acizi, 0,15% grasimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetica a rosiilor este cu­prinsa intre 22 si 26 de calorii la 100 g si este con­firmata de compozitia ei chimica. Desi ro­siile singure nu pot fi considerate drept aliment de baza, marele lor merit este de a sti­mula apetitul prin aspectul si culoarea lor. Cu cat culoarea rosiilor este de un rosu mai in­chis, cu atat sunt mai bogate in licopen decat in caroten. In schimb, rosiile necoapte contin salonina, substanta care, in cantitate de numai 0,2 g, provoaca dureri de cap, ameteli si senzatia de arsura, motiv care pledeaza pentru evitarea lor, iar cele coapte excesiv au in compozitie cantitati mari de acid citric.

Dintre componentele substantei uscate prezente in rosii, in prim-plan se situeaza vi­taminele. De retinut este faptul ca numai 100 ml de suc de rosii contin: 1 mg de provitami­na A, 0,03-0,13 mg vitamina B1, 0,04-0,09 mg vitamina B2,...

vezi articolul original
vezi comentariile
cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti