Special

Publicat Vineri, 03 iunie 2016 , ora 11:30, de Catalina Burlan

VOTĂM, CA DE OBICEI, RĂUL CEL MAI MIC?

Ca de fiecare dată, în preajma alegerilor, apar veşnicele discuţii legate de cât de important este votul fiecărui cetăţean. 


Scepticii, sătui de atâtea promisiuni neonorate ale celor care s-au perindat la putere în ultimii 26 de ani, aleg să protesteze în felul lor. Nu vor să se prezinte la vot, pentru că oricum nu se va schimba nimic, au văzut cum votul lor n-a făcut altceva decât să bage banii în buzunarul politicienilor, şi nu mai vor să contribuie la îmbogăţirea acestora. Sunt mulţi cei care refuză să mai creadă într-o schimbare (pare-se ca absenteismul la alegerile de duminică va fi destul de mare), şi nu-i putem condamna pe cei care au ales această modalitate de protest. Cunoaştem cu toţii sentimentul de dezamăgire şi de frustrare la care ne-au adus aleşii noştri. 

alegeri_locale_00335700.jpg

Campania electorală a fost mai puţin sonoră decât ne-am obişnuit, oferta partidelor este foarte slabă şi oricum, nu mai este crezută de nimeni. Concluzia cea mai dureroasă a ultimilor 26 de ani este legată de convingerea cetăţenilor că au fost mereu înşelaţi, indiferent de orientarea politică a partidelor care au fost la guvernare. Nu mai există, în ochii oamenilor, partide de stânga, de dreapta sau de mijloc. Există doar o categorie de şmecheri care îşi bat joc de popor, şi care timp de 26 de ani au sărăcit această ţară, în timp ce ei s-au îmbogăţit. Românii s-au săturat să meargă la vot pentru a alege dintre două rele pe cel mai mic, aceasta este problema cea mai acută a societăţii noastre. Lipsesc candidaţii credibili, nu apare un nume de om serios, muncitor, care să se dedice problemelor cetăţenilor, care să lase impresia că ceva se mişcă, finalmente.

64069-alegeri-primar-2014-prahova1_l.jpg

Cei care susţin ideea prezenţei la vot, chiar şi în lipsa unor candidaţi credibili, vin cu argumentul că este o datorie civică, şi că prin votul tău arăţi că îţi pasă. Nu putem contesta aceste argumente, pentru că ele sunt foarte corecte. Dar, din păcate, vine şi cealaltă faţă a monedei: noi, cetăţenii, ne-am tot prezentat la vot, am tot arătat că ne pasă, dar cât de mult le-a păsat aleşilor de noi, după ce s-au văzut la putere?  Şi câţi ani mai trebuie să treacă până ce vom vedea că prezenţa noastră la vot chiar a schimbat ceva? Fiecare alege conform propriilor valori, propriilor convingeri, dacă se va prezenta la vot duminică. Pentru că la asta s-a ajuns, într-o ţară unde se alege, din patru în patru ani, răul cel mai mic. Oamenii nu se mai prezintă la vot pentru că ar crede în programul unui candidat sau altul, ci pentru că aşa le dictează conştiinţa. 

646x404-alegeri.jpg

Daţi-ne un candidat onest, un om harnic şi care a demonstrat că vrea să schimbe ceva, aşa cum am văzut că fac primarii din alte ţări, şi veţi vedea că prezenţa la vot va fi foarte mare. Daţi-ne un candidat cinstit, nu unul care să fure, daţi-ne un candidat gospodar, nu unul care să se plimbe prin ţări străine pe banii noştri, şi nu veţi mai avea motive să vă plângeţi de absenteismul de la vot.

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi