Vrei sa opresti caldura la bloc? Ai nevoie de acordul tuturor vecinilor!


Facebook
Vrei sa opresti caldura la bloc? Ai nevoie de acordul tuturor vecinilor!

Peste zi, ne bucuram de temperaturi din ce in ce mai ridicate insa, noaptea, nu trec de 10 grade Celsius. Astfel, caloriferele din apartamentele noastre raman in continuare calde, desi unii ar renunta la caldura pentru a mai economisi la intretinere.

Click! iti spune ce drepturi ai si in ce conditii poti cere oprirea agentului termic.

RADET inca ne incalzeste caloriferele, chiar daca afara sunt si pana la 18-20 de grade Celsius. Dar, conform legii in vigoare, nu conteaza cat de cald este ziua, ci noaptea. Reprezentantii RADET au explicat care sunt conditiile ce permit intreruperea caldurii in apartamente.

Caldura se opreste la peste 10 grade Celsius

Trebuie sa stim faptul ca agentul termic este sistat in locuinte doar daca, timp de 3 nopti consecutive, intre orele 18.00-6.00 temperatura de afara depasesete 10 grade Celsius. "Toate punctele termice din Bucuresti sunt automatizate.

Dan Rujan

Ele inregistreaza temperaturile exterioare si, in functie de asta, avem, uneori, calorifere fierbinti, alteori doar calai sau chiar reci", au declarat pentru Click! oficialii RADET. Insa, locatarii care vor sa renunte de pe acum la caldura, au doua variante pentru a economisi bani: fie isi inchid robinetele de la caloriferele din propriile apartamente si vor plati mult mai putin la intretinere luna viitoare, fie inchid robinetul agentului termic pe intreaga scara. Dar, daca pentru a inchide repartitorul din locuinta nu ai nevoie de consimtamantul nimanui, pentru a intrerupe caldura pe scara trebuie sa urmezi cativa pasi foarte stricti.

Se intocmeste un tabel cu semnaturi

"In primul rand, locatarii trebuie sa stie ca agentul termic se inchide pe fiecare scara de bloc in parte. Astfel, exista situatii cand o scara are caldura in calorifere si alta scara nu mai are agent termic. Rare sunt situatiile cand conducta de apa calda este comuna pentru doua scari. Deci, daca proprietarii unei scari de bloc doresc sa renunte la agentul termic, seful de scara trebuie sa intocmeasca un tabel cu semnaturile acestora. Nu trebuie sa se intruneasca o adunare generala pentru asta.

Dar, atentie! Daca exista chiar si un singur locatar care se opune acestei initiative, atunci caldura nu se va putea opri. Este nevoie de acordul tuturor proprietarilor", ne explica Dan Rujan coordonatorul Ligii Habitat in sectorul 3. In acest fel, se evita situatii in care pot ramane fara caldura familii cu copii mici, oameni bolnavi sau in varsta. Daca nu mai vrei caldura, dar nu intrunesti o majoritate, atunci nu-ti ramane decat sa inchizi robinetul caloriferelor de la tine din casa.

Trebuie anuntata RADET!

Lista cu semnaturi este predata presedintelui de bloc, iar acesta are obligatia de a anunta reprezentantii RADET. "Acestia trebuie anuntati, deoarece vor exista dezechilibre in consumul de agent termic de la o scara de bloc la alta", continua Dan Rujan. De obicei, nu este nevoie decat de un telefon la sectia comerciala a RADET, iar lucrurile se rezolva imediat. Dupa ce s-a facut anuntul, un reprezentant RADET va veni la adresa si va sista caldura pentru scara de bloc respectiva. Robinetul de la subsol poate fi inchis insa de aproape oricine, nu este neaparat nevoie de un lucrator care sa vina special pentru asta.

Vremea se raceste si vin ploile

- In Muntenia, pana vineri, vom avea temperaturi mai scazute, intre 11-12 grade Celsius si, local, este posibil sa ploua slab. Vremea se va incalzi pe 4 aprilie, cand se vor inregistra si pana la 20 de grade Celsius insa, de sambata, ne asteapta din nou ploile, iar noaptea vom avea intre 2-5 grade Celsius.
- Si in Moldova se asteapta o racire a vremii, iar temperaturile diurne vor scadea si cu pana la 10 grade Celsius.
- In Transilvania, pana pe 8 aprilie, vor alterna intervalele cu incalzire si racire a vremii, astfel ca temperaturile maxime nu vor depasi 12 grade Celsius. Se asteapta ploi insemnate cantitativ in data de 4 si 5 aprilie.
- In Banat, pana pe 4 aprilie vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada, inregistrandu-se temperaturi intre 18 -21 de grade Celsius si minime de 5-8 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor scadea pana la o medie de 13 grade a temperaturilor maxime si de 3 grade a minimelor nocturne.» vezi articolul original
vezi comentariile
cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti